Wednesday, 4 November 2026 Write for UsAdvertiseContact

Do You Need Planning Permission for a Loft Conversion?

The permitted development limits

To count as permitted development, your loft conversion must meet all of the following conditions:

Condition Rule
Volume limit No more than 40 cubic metres of additional roof space for a terraced house, or 50 cubic metres for a detached or semi-detached house
Height No part of the extension higher than the existing roof ridge
Front of the house No extension beyond the plane of the existing roof slope on the principal elevation (usually the front, facing the highway)
Materials Similar in appearance to the existing house
Balconies No verandas, balconies or raised platforms
Side windows Obscure-glazed and non-opening, unless the opening part is at least 1.7 metres above the floor
Setback Roof extensions, apart from hip-to-gable ones, set back at least 20cm from the original eaves
Overhang The roof enlargement must not overhang the outer face of the wall

The volume limit is cumulative. It covers all roof extensions on the property, not just the one you are building now. If a previous owner added a dormer that used 25 cubic metres, that counts against your total — a terraced house would then have only 15 cubic metres left. The allowance does not reset when the house is sold, so check the planning history on your council’s portal before you buy a house with conversion plans.

When you do need planning permission

You will need to submit a planning application if any of the following apply:

  • Your project exceeds the volume limit for your property type.
  • The dormer would be visible from the front, or extends beyond the roof line on the principal elevation.
  • You want a balcony, roof terrace or raised platform.
  • Your home is a flat or maisonette. Permitted development rights for roof extensions do not apply to flats at all — you will always need consent.
  • Your home is in a designated area — a conservation area, national park, Area of Outstanding Natural Beauty, the Broads or a World Heritage Site — where permitted development rights are restricted.
  • Your property is listed. Listed building consent is required for any alteration affecting its character, alongside any planning permission.
  • An Article 4 direction applies. This is a local rule that removes permitted development rights in specific streets or neighbourhoods, even outside formal conservation areas.

Building regulations always apply

Whether or not you need planning permission, building regulations always apply to a loft conversion. They cover the structural safety of the new floor and roof, fire safety and escape routes, insulation, stairs, and electrics. Your local building control body must inspect and sign off the work. Smaller tasks may be suitable for DIY, but anything structural, electrical or involving fire safety should be done by a qualified tradesperson.

Get a Lawful Development Certificate

Even if your conversion qualifies as permitted development, it is worth applying for a Lawful Development Certificate (LDC) from your local planning authority. This is not planning permission — it is official written confirmation that your project is lawful. It protects you if you sell the property in future or if anyone queries the work.

What a loft conversion typically involves

Most conversions fall into three types: a roof light conversion, which adds windows to the existing roof and is the simplest and cheapest; a dormer conversion, which extends the roof outwards to add headroom and floor space; and a hip-to-gable conversion, which extends the sloping side of the roof to a vertical wall. Rear dormers are the most common type and usually qualify as permitted development, provided the dormer stays within the volume limit and sits at least 20cm back from the eaves.

Frequently asked questions

Do I need planning permission for a dormer loft conversion?
Usually not, provided the dormer stays within the volume limit for your property type and meets the other conditions — especially the 20cm setback from the eaves.

Do flats have permitted development rights for loft conversions?
No. Flats and maisonettes do not benefit from these rights, so a loft conversion in a flat always needs a planning application.

Does a previous owner’s dormer count against my allowance?
Yes. The 40 or 50 cubic metre limit is cumulative across all roof additions, whenever they were built.

How long does a planning application take?
It varies by council, so build it into your project timeline early — discuss your plans with your contractor or architect first, then apply to your local planning authority through GOV.UK.

Sources

Share this article:
Ekaterina Saar, editor of ContentOcean

Ekaterina Saar

Ekaterina Saar is the editor of ContentOcean, covering UK entertainment, sport, money and lifestyle. She researches every article from news reports and official sources and keeps them updated as new information comes out.